logo
logo
Info Image
Potrebna Vam je Pomoć? Mi Smo Ovdje za Vas
Ako ste žrtva trgovine ljudima, ne budite sami. Naša organizacija pruža sigurnu podršku i povjerljivu pravnu pomoć. Kliknite na dugme ipod kako biste pristupili našem obrazcu za prijavu i stupili u kontakt sa pravnim savjetnikom
Zatražite Pomoć Sada
Arrow Icon
Potražite odgovore na svoja pravna pitanja ili probleme
Primjeri: pravo na dječiji dodatak, otkaz ugovora o radu
action icon
Pružaoci besplatne pravne pomoći
action icon
Razgovarajte s nama i postavite svoje pravno pitanje
action icon
Dokumenti za preuzimanje
action icon
Prijavite trgovinu ljudima
Da li ispunjavam uslove za besplatnu pravnu pomoć?
Uradi brzi kvalifikacioni upitnik da vidiš da li ispunjavaš uslove za besplatnu pravnu pomoć

Najnovije vijesti

Poziv za Dostavu Ponuda: Online Shorts Kampanja "Prepoznaj i Reagiraj"
Udruženje „Vaša prava BiH“**, uz podršku Vlade SAD-a i USAID INSPIRE programa, poziva zainteresirane pravne subjekte za podnošenje ponuda za kreiranje i provedbu Online Shorts kampanje "Prepoznaj i Reagiraj". Cilj kampanje je podizanje svijesti i edukacija javnosti o trgovini ljudima, uz poseban fokus na identifikaciju i zaštitu žrtava. **Projekat Ciljevi:** - Pružanje pravne pomoći žrtvama trgovine ljudima - Jačanje institucionalnih kapaciteta - Podizanje svijesti o problematici trgovine ljudima
ZAHTJEV ZA DOSTAVU PONUDA ZA USLUGE IZRADE AUDIO VIZUELNIH MATERIJALA
PREDMET ovog poziva je postupak za dostavu ponuda za usluge izrada audio vizuelnih materijala za potrebe projekata “Izgradnja učinkovitog i održivog BH nacionalnog odgovora za borbu protiv trgovine ljudima” koga provodi Udruženje „Vaša prava BiH“ a podržava Vlada SAD-a kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID INSPIRE.
Skeniraj za pravdu: Širenje Svijesti o Trgovini Ljudima u BiH
U eri tehnologije, koja igra ključnu ulogu u našim životima, inicijative koje koriste inovacije za rješavanje društvenih izazova postaju neophodne. "Skeniraj za pravdu", QR kampanja usmjerena na borbu protiv trgovine ljudima, predstavlja jedan takav pionirski pristup. Cilj ove kampanje je podizanje svijesti i pružanje podrške osobama u riziku, koristeći digitalnu povezanost za diseminaciju ključnih informacija i resursa.
ZAKONI O PRUŽANjU BESPLATNE PRAVNE POMOĆI
Ovdje možete pronaći sve zakone o pružanju besplatne pravne pomoći

Najčešće postavljana pravna pitanja

  • faq img
    Izvršenje na novčanom potraživanju izvršenika

    Pitanje: Poštovani, trebao bi nam Vas pravni savjet u vezi situacije oko sudske zabrane na penziju. Naime, otac je korisnik usluga NLB Tuzlanske banke preko koje prima penziju zadnjih 13 godina. U ovom mjesecu februaru mu je stigla sudska zabrana na penziju u iznosu od 250 KM koju potrazuje Addiko banka. Uopste ne znamo o cemu se radi. Bili smo u poslovnici banke u Tuzli, u PIO, u Opcinskom Sudu u Tuzli, i niko ne moze da nam objasni sta je u pitanju. Zvali smo Adikko banku u Sarajevu, i oni nemaju nista u njihovoj evidenciji vezano za ovo potrazivanje na ime oca, a novac je skinut sa racuna.  Poslali smo i e-mail na adresu Adikko banke sa upitom o ovoj situaciji, ali konkretan odgovor jos niko nije dao. Vise puta je otac isao u sve prethodno navedene ustanove, ali mu niko nikakav dokument ili rjesenje o izvrsenju sudske zabrane nije dao, niti mu je ikakav papir, obavjestenje, odluka ili slicno ikada uruceno i ispostavljeno. U PIO samo kazu da ima kreditne obaveze za koje je provedena sudska zabrana na penziju, a kredit nikada nije podigao. Jedino je bio zirant 2006 godine, a u penziju je otisao 2008.godine. Iznos penzije je 560 KM, a sudska zabrana iznosi 250 KM. Ako kreditni duznik nije izvrsavao svoje obaveze, otac u prethodnih 13 godina nikada nije dobio obavijest o tome od strane banke, niti obavjestenje o koracima banke o naplati ili pljenidbi za namirenje dugovanja, niti rjesenje ili odluku od Suda da ce biti izvrsena sudska zabrana na njegovu penziju. Molimo Vas da nas uputite u korake koje trebamo poduzeti vezano za ovu situaciju koja nam uopste nije jasna niti nam iko daje neke smjernice i obavjestenja gdje god se obratimo, jer su njegova ljudska prava narusena zbog ove situacije.

     

    Odgovor: Potrebno je da se obratite sa pismenim zahtjevom  Općinskom sudu Tuzla, kako bi dobili neophodne informacije, broj predmeta, odnosno saznali pravni osnov za izvršenje  na novčanim sredstvima koja Vaš otac ostvaruje po osnovu stečene penzije a preko gore navedene banke.Vjerovatno je riječ o slučaju koji ste pomenuli, ukoliko je Vaš otac nekada bio žirant, ali bez obzira na to, morao je dobiti rješenje o izvršenju, odnosno obavjest od Općinskog suda Tuzla, tj.od navedene Banke. Svakako se obratite  predsjedniku Općinskog suda Tuzla, kojem možete objasniti slučaj i prigovoriti na ovakvo postupanje koje je protivno važećoj zakonskoj regulativi.

  • faq img
    Obaveza izdržavanja djece i poslije punoljetstva

    PITANJE: Upisala sam prvu godinu fakulteta. Moji roditelji su razvedeni. Otac je obavezan po presudi o razvodu braka da mjesečno izdržava mene i moju sestru. Pošto sam postala punoljetna, interesuje me da li je otac obavezan i dalje da me izdržava?

    ODGOVOR : Član 233 Porodičnog zakona RS ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 54/2002, 41/2008 i 63/2014) glasi:

     (1) Ako se djeca nalaze na redovnom školovanju, roditelji su dužni da im prema svojim mogućnostima obezbijede izdržavanje i nakon punoljetnosti, a najdalje do navršene 26. godine života, osim ako redovno školovanje nije u tom vremenu završeno iz opravdanih razloga.

    (2) Ako je punoljetno dijete zbog bolesti, fizičkih ili psihičkih nedostataka nesposobno za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, roditelji su dužni da ga izdržavaju dok ta nesposobnost traje.

    Obzirom na navedeno Vaš otac je obavezan da Vas izdržava dok se nalazite na redovnom školovanju, a najdalje do navršene 26 godine života.

  • faq img
    Ustavnost naredbe o stupanju na snagu policijskog sata u F BIH

    Pitanje: Zanima me mogunost dobijaja spora na sudu vezano na temu policijski sat.Sinoć u toku policijskog sata mi je napisan prekršajni nalog, zanima me da li je odluka o stupanju na snagu policijskog sata ustavna ili ne.Hvala na odgovoru.

    Odgovor: Na redovnoj sjednici iz decembra 2020.god, Veliko vijeće Ustavnog suda Bosne i Hercegovine" je po apelaciji kojom je traženo da se mjere Kriznih štabova preispitaju ili ukinu, u  predmetu broj AP-3683/20 utvrdilo da su u konkretnom slučaju prekršena prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih štabova ministarstava zdravstva. U Odluci se između ostalog navodi da naredbe Kriznih štaba predstavljaju kršenje navedenih ljudskih prava s obzirom na to da je "izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti". Naime, Ustavni sud BiH je zaključio da je država sklona zadirati u neka od neosjetljivijih ljudskih prava – pravo na slobodu kretanja i pravo na privatnost – bez da se provede vrlo bitna, nezaobilazna procedura rasprave unutar demokratskih foruma koji imaju legitimitet od građana da tako nešto rade: ograniče građanima osnovna prava i slobode. Ustavni sud BiH ipak nije ukinuo navedene mjere nego je dao Vladi i Parlamentu FBiH rok od mjesec dana da ih prilagode Ustavu i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

  • faq img
    Obaveze škola u cilju zaštite od elementarne nepogode

    PITANJE: Živim u Kostajnici koja je znatno oštećena zbog jakog potresa koji se desio u Petrinji krajem decembra mjeseca 2020. godine. Majka sam dvoje mldb. djece koja idu u osnovnu i srednju školu. Škole su znatno oštećene u potresu. Interesuje me da li postoji obaveza ili uputstvo po kojem učitelji i djeca trebaju da postupaju ukoliko se nađu u školi za vrijeme potresa? Do sada djeca nisu upoznata na koji i to najbezbjedniji način da napuste zgradu škole u slučaju potresa.

    ODGOVOR : Škole su dužne da postupe u skladu sa postojećim Pravilnikom o obučavanju lica u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja o opasnostima i zaštiti od elementarne nepogode i druge nesreće („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 74/14). Pomenutim Pravilnikom propisuje se način obučavanja i osposobljavanja lica u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja radi sticanja znanja o opasnostima od elementarne nepogode , kao i sticanje znanja iz oblasti lične, uzajamne, i kolektivne zaštite i spasavanja. Sve škole su u obavezi da planiraju godišnjim programom rada da najmanje jednom godišnje organizuju pokazne vježbe postupanja u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

    Pored toga, postoji obaveza da se učenici kroz program odjeljenske zajednice obučavaju i stiču znanja o bezbjednosnim rizicima, njihovim manifestacijama i posljedicama po ljude, njihovu imovinu i životnu sredinu i stiču vještine za optimalno reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda.

    Škole su obavezne da učenike i zaposlene  upoznaju sa sadržinom planova zaštite i spašavanja, a posebno sa planom evakuacije.

     

  • faq img
    Izvršenje na novčanom potraživanju izvršenika

    Pitanje: Poštovani, trebao bi nam Vas pravni savjet u vezi situacije oko sudske zabrane na penziju. Naime, otac je korisnik usluga NLB Tuzlanske banke preko koje prima penziju zadnjih 13 godina. U ovom mjesecu februaru mu je stigla sudska zabrana na penziju u iznosu od 250 KM koju potrazuje Addiko banka. Uopste ne znamo o cemu se radi. Bili smo u poslovnici banke u Tuzli, u PIO, u Opcinskom Sudu u Tuzli, i niko ne moze da nam objasni sta je u pitanju. Zvali smo Adikko banku u Sarajevu, i oni nemaju nista u njihovoj evidenciji vezano za ovo potrazivanje na ime oca, a novac je skinut sa racuna.  Poslali smo i e-mail na adresu Adikko banke sa upitom o ovoj situaciji, ali konkretan odgovor jos niko nije dao. Vise puta je otac isao u sve prethodno navedene ustanove, ali mu niko nikakav dokument ili rjesenje o izvrsenju sudske zabrane nije dao, niti mu je ikakav papir, obavjestenje, odluka ili slicno ikada uruceno i ispostavljeno. U PIO samo kazu da ima kreditne obaveze za koje je provedena sudska zabrana na penziju, a kredit nikada nije podigao. Jedino je bio zirant 2006 godine, a u penziju je otisao 2008.godine. Iznos penzije je 560 KM, a sudska zabrana iznosi 250 KM. Ako kreditni duznik nije izvrsavao svoje obaveze, otac u prethodnih 13 godina nikada nije dobio obavijest o tome od strane banke, niti obavjestenje o koracima banke o naplati ili pljenidbi za namirenje dugovanja, niti rjesenje ili odluku od Suda da ce biti izvrsena sudska zabrana na njegovu penziju. Molimo Vas da nas uputite u korake koje trebamo poduzeti vezano za ovu situaciju koja nam uopste nije jasna niti nam iko daje neke smjernice i obavjestenja gdje god se obratimo, jer su njegova ljudska prava narusena zbog ove situacije.

     

    Odgovor: Potrebno je da se obratite sa pismenim zahtjevom  Općinskom sudu Tuzla, kako bi dobili neophodne informacije, broj predmeta, odnosno saznali pravni osnov za izvršenje  na novčanim sredstvima koja Vaš otac ostvaruje po osnovu stečene penzije a preko gore navedene banke.Vjerovatno je riječ o slučaju koji ste pomenuli, ukoliko je Vaš otac nekada bio žirant, ali bez obzira na to, morao je dobiti rješenje o izvršenju, odnosno obavjest od Općinskog suda Tuzla, tj.od navedene Banke. Svakako se obratite  predsjedniku Općinskog suda Tuzla, kojem možete objasniti slučaj i prigovoriti na ovakvo postupanje koje je protivno važećoj zakonskoj regulativi.

  • faq img
    Obaveza izdržavanja djece i poslije punoljetstva

    PITANJE: Upisala sam prvu godinu fakulteta. Moji roditelji su razvedeni. Otac je obavezan po presudi o razvodu braka da mjesečno izdržava mene i moju sestru. Pošto sam postala punoljetna, interesuje me da li je otac obavezan i dalje da me izdržava?

    ODGOVOR : Član 233 Porodičnog zakona RS ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 54/2002, 41/2008 i 63/2014) glasi:

     (1) Ako se djeca nalaze na redovnom školovanju, roditelji su dužni da im prema svojim mogućnostima obezbijede izdržavanje i nakon punoljetnosti, a najdalje do navršene 26. godine života, osim ako redovno školovanje nije u tom vremenu završeno iz opravdanih razloga.

    (2) Ako je punoljetno dijete zbog bolesti, fizičkih ili psihičkih nedostataka nesposobno za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, roditelji su dužni da ga izdržavaju dok ta nesposobnost traje.

    Obzirom na navedeno Vaš otac je obavezan da Vas izdržava dok se nalazite na redovnom školovanju, a najdalje do navršene 26 godine života.

  • faq img
    Ustavnost naredbe o stupanju na snagu policijskog sata u F BIH

    Pitanje: Zanima me mogunost dobijaja spora na sudu vezano na temu policijski sat.Sinoć u toku policijskog sata mi je napisan prekršajni nalog, zanima me da li je odluka o stupanju na snagu policijskog sata ustavna ili ne.Hvala na odgovoru.

    Odgovor: Na redovnoj sjednici iz decembra 2020.god, Veliko vijeće Ustavnog suda Bosne i Hercegovine" je po apelaciji kojom je traženo da se mjere Kriznih štabova preispitaju ili ukinu, u  predmetu broj AP-3683/20 utvrdilo da su u konkretnom slučaju prekršena prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih štabova ministarstava zdravstva. U Odluci se između ostalog navodi da naredbe Kriznih štaba predstavljaju kršenje navedenih ljudskih prava s obzirom na to da je "izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti". Naime, Ustavni sud BiH je zaključio da je država sklona zadirati u neka od neosjetljivijih ljudskih prava – pravo na slobodu kretanja i pravo na privatnost – bez da se provede vrlo bitna, nezaobilazna procedura rasprave unutar demokratskih foruma koji imaju legitimitet od građana da tako nešto rade: ograniče građanima osnovna prava i slobode. Ustavni sud BiH ipak nije ukinuo navedene mjere nego je dao Vladi i Parlamentu FBiH rok od mjesec dana da ih prilagode Ustavu i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

  • faq img
    Obaveze škola u cilju zaštite od elementarne nepogode

    PITANJE: Živim u Kostajnici koja je znatno oštećena zbog jakog potresa koji se desio u Petrinji krajem decembra mjeseca 2020. godine. Majka sam dvoje mldb. djece koja idu u osnovnu i srednju školu. Škole su znatno oštećene u potresu. Interesuje me da li postoji obaveza ili uputstvo po kojem učitelji i djeca trebaju da postupaju ukoliko se nađu u školi za vrijeme potresa? Do sada djeca nisu upoznata na koji i to najbezbjedniji način da napuste zgradu škole u slučaju potresa.

    ODGOVOR : Škole su dužne da postupe u skladu sa postojećim Pravilnikom o obučavanju lica u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja o opasnostima i zaštiti od elementarne nepogode i druge nesreće („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 74/14). Pomenutim Pravilnikom propisuje se način obučavanja i osposobljavanja lica u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja radi sticanja znanja o opasnostima od elementarne nepogode , kao i sticanje znanja iz oblasti lične, uzajamne, i kolektivne zaštite i spasavanja. Sve škole su u obavezi da planiraju godišnjim programom rada da najmanje jednom godišnje organizuju pokazne vježbe postupanja u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

    Pored toga, postoji obaveza da se učenici kroz program odjeljenske zajednice obučavaju i stiču znanja o bezbjednosnim rizicima, njihovim manifestacijama i posljedicama po ljude, njihovu imovinu i životnu sredinu i stiču vještine za optimalno reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda.

    Škole su obavezne da učenike i zaposlene  upoznaju sa sadržinom planova zaštite i spašavanja, a posebno sa planom evakuacije.

     

Želite li nam poslati poruku direktno? Registrujte se!