Category Archives: Žrtve trgovine ljudima

image-692420b4325c6a1e392cafaaf4bd5cf340e83963a56a35c0150312c539ce1cab-V

Savjet Europe u suradnji sa OSCE ODIHR organizirao je dvodnevnu regionalnu radionicu o slučajevima Trgovine ljudima u Južnoj Europi.

Savjet  Europe u suradnji sa OSCE ODIHR organizirao je dvodnevnu regionalnu radionicu za pravne praktičare  uključene u provođenju prava u slučajevima Trgovine ljudima u Južnoj Europi.

Ista radionica je održana u Beogradu te je bilo prisutno dvanaest zemalja uključujući i Udrugu ”Vaša prava Bosne i Hercegovine” kao predstavnika Bosne i Hercegovine.

Na radionici se  razgovaralo o  nacionalnom zakonodavstvu kojim je regulirana borba protiv trgovine ljudima a poseban naglasak je stavljen na Europsku konvenciju o borbi protiv trgovine ljudima,razgovaralo se  mogućnost  i nužnost uključivanja besplatne pravne pomoći i pro-bono pomoći,  identifikaciji žrtava trgovine ljudima ,uključenosti nadležnih organa u proces borbe protiv trgovine ljudima, pripremi slučajeva za zastupanje na sudu, unaprijeđenju podrške žrtvama trgovine ljudima te potraživanjima žrtava  za naknadu štete, iznesena su pozitivna iskustva zemalja  u sudskim postupcima .

Učešće VPBIH u monitoring timovima za borbu protiv trgovine ljudima i Twinning projektu

U toku mjeseca decembra u organizaciji Ministarstva sigurnosti BIH – Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i NVO Emaus, vođene su pojačane aktivnosti u radu ranije formiranih Monitoring timova za borbu protiv trgovine ljudima. ( formirani prema kancelarijama Sipe). Prvobitno je u dane 29. i 30.11.2010. u Bijeljini održana konferencija o prekograničnoj saradnji i unapređenju procedura povratka i reintegracije žrtava trgovine ljudima između BiH i R.Harvatske i R.Srbije. Konferenciji su prisustvovali sem članova regionalnog tima  (područje Tuzle), i Sudije i Tužioci R.Srbije, R.Hrvatske.